Jazyková škola
se specializací angličtina
MENU

Bizarní Británie

18. 3. 2020

Bez čeho by Angličan nemohl fungovat?
Jednoznačně bez šálku čaje s mlékem.

Čaj je v Británii něco jako chleba v Česku - má ho každá domácnost a bez něj by nebyla kompletní. Navíc má nespočet variant a lze ho konzumovat mnoha způsoby. Čaj si ale narozdíl od chleba většinou připravujeme sami. Jak ho mají rádi Angličani a co všechno jeho příprava obnáší? Možná budete překvapeni, ze zalitím pytlíku horkou vodou to rozhodně nekončí.

Pro Brity je servírování čaje obřadným rituálem. Nepředstavujte si ale žádné klečení na kolenou a popíjení z miniaturních šálečků. Čaj je připravován několikrát za den a znamená pro každého Angličana něco jiného. Liší se barvou, chutí, teplotou, ale třeba i intenzitou. Za každým tímto rozhodnutím navíc leží složitá logika. Takže pokud se vás někdy pravý Angličan zeptá, jestli si dáte čaj, buďte připraveni zodpovědět VŠECHNY tyto otázky:

Jaký si přejete:

  • druh čaje,
  • množství cukru,
  • silnější nebo slabší,
  • kolik mléka a jakého,
  • mléko dát před či po,
  • zamíchat nebo nechat být?

Možná těch dotazů bude ještě víc, takže pokud si nejste zcela jisti svými odpověďmi, dejte si možná raději kávu.

Ještě rizikovější je, když vás někdo pověří přípravou čaje. V tento moment se Vám možná zatmí před očima a všechny otázky se slijí do jediné: milk? Odpověď bude na 99% ano, ale zeptat se musíte! V ideálním případě servírujte mléko bokem. Pokud to není možné, pamatujte na pravidlo: méně je více. Přidat se dá vždycky, ubrat nikoliv. A Britové jsou vysazení na slabý čaj bílé barvy (jednoznačné ‘no-go’!), takže přilévejte mléko opravdu opatrně.

Existuje několik úrovní ‘mlékovosti’ čaje. Od ‘dash of milk’, kapka mléka rovnající se zhruba jednomu panáku, přes ‘splash of milk’, nepatrně více, až po ‘a little milk’, odpovídající většímu množství. Každá dávka vám vytvoří o trochu jiný, a pokaždé unikátní, mléčný nápoj. Záleží tedy pouze na osobních preferencích a pravidelném testování. Britové tím tráví celý život, takže se určitě s nikým nepoměřujte a nevyčítejte si, když nějaký ten hrnek zkazíte. Za chvíli stejně vaříte další!

V Anglii záleží také na čase, kdy čaj pijete. Jedná-li se o krátkou přestávku v práci, tzv. ‘tea break’, postačí vám pět minut na vypití jednoho hrnku. Často se vám budou ještě v dosahu ruky nacházet digestivky (ideálně s tenkou vrstvou čokolády), které chutnají ještě lépe když si je v čaji krátce smočíte. Pokud je ale odpoledne, a vy máte hodinku či dvě nazbyt, šálek čaje budete najednou konzumovat několik dlouhých minut, možná i hodin. Přizvete si k tomu svoje známé či kamarády a pohostíte je buď doma nebo vyrazíte do restaurace. Zde vám nabídnou menu s (obvykle) širokou nabídkou ‘traditional afternoon tea’. Ano, i pro Angličany je toto nazýváno tradičním čajem, neboť čaj jinak pijí téměř od momentu, co otevřou oči, až po chvíli, kdy padnou do postele. Nicméně v odpoledních hodinách si tento čas pití čaje umí výrazně zpříjemnit a náležitě vychutnat.

Pokud se vydáte na ‘afternoon tea’ do jednoho z britských podniků, buďte připraveni na skvělý zážitek pro vaše chuťové buňky (a možná trochu méně uspokojivý pro vaši peněženku). Při odpoledním čaji nečekejte, že si dáte jeden hrnek a hotovo. ‘Čaj o páté’, jak ho nazýváme my, je obřadní ceremoniál plný sladkých i slaných dobrot, (alespoň jedné) konvice plné čaje, ale třeba i prosecca či kaviáru. Na své si tedy přijde téměř každý.

Čaj o páté se obvykle servíruje mezi obědem a večeří, o páté tedy často končí (připomínka: čtete o bizardní Británii). Na menu najdete výběr dortíků, malých ‘finger’ sendvičů a hlavně scones. Tyto bochánky (s hrozinkami nebo bez) nejlépe chutnají s našlehanou smetanou a marmeládou - společně tak tvoří tzv. ‘cream tea’, který zbožňují lidé ve všech koutech Británie!

Menu na čaj o páté může být opravdu dlouhé. Od nejrůznějších druhů čajů až po nesčetné množství dortíků, dezertů, ale třeba i toastů se sýrem, okurkou nebo skotským lososem. Nebuďte tedy překvapeni, pokud odpolední čajový lístek bude výrazně obsáhlejší než ten, na který jste zvyklí u oběda nebo večeře.

Čaj se dostal i do řady anglických pořekadel a přísloví. Když někdo nebo něco není váš šálek čaje, tak vám to zkrátka nesedí. Bouřka v čajovém hrnku zase naznačuje zbytečné zveličování malicherností a popisuje přehnanou reakci. Ani za všechen čaj v Číně znamená totéž jako hezké české: ani za nic. Britové si tedy čaj zapracovali nejen do každodenního rituálu, ale i do běžné mluvy.

Podle množství anglických názvů pro čaj, popis jeho přípravy i speciálních jmen pro různé svačinky, které se k němu hodí, je jasné, že Britové věnují čaji opravdu hodně času a energie. Je tedy dobré s tím počítat, až vyrazíte někdy na ostrovy nebo k vám zavítá návštěva z Británie. Zeptat se jich na to, jak by si dali svůj čaj, je určitě příjemně překvapí a ukáže vaší fantastickou znalost anglické kultury. Nemusíte být ale zrovna notorický konzument čaje, abyste zapadli v anglickém prostředí. Stačí, když budete mít na paměti několik základních pravidel, co se týče pití čaje.

  1. Na čaj je vždy vhodná chvíle. Ať už jste měli poslední šálek před hodinou, včera nebo ho máte ještě na jazyku, nikdy není příliš brzy na to postavit vodu na další.
  2. Pití čaje může být společenská aktivita, je ale naprosto v pořádku to dělat i o samotě. Kafe si taky užije každý sám, nebo i v páru.
  3. V každé britské domácnosti MUSÍ být poctivá zásoba černého čaje. Bez té by to prostě nešlo.

 

Británie je samozřejmě plná řetězců typu Starbucks, pokud ale zajdete do jakékoliv z tradičních kaváren, můžete se těšit nejen na klasický čaj za libru, ale i milou paní za pultem s autentickým dialektem a slovy: Milk, darl’? V tuto chvíli se na ni usmějte a řekněte: Just a dash, please… Tak si nechte chutnat, já jdu postavit vodu na čaj.

 

Autor: Gabriela Dittrichová

banner